Ormskada vid matning

Det kan hända att din orm blir biten om du matar med levande föda. Det går självklart att undvika men det kan hända. Så därför tänkte jag dela med mig om min erfarenhet. Det hände nämligen mig.

Det var min kungsboa på 70cm som blev biten av en mus en bit nedanför huvudet. Det blev ett större hål och ett mindre precis där bukfällen och ryggfjällen möts en bit nedanför huvudet. Det blödde en del så när hon ätit upp musen så plockade jag försikt ut henne. Men här gäller det att se upp. Ormen kan fortfarande vara inne i "feedingmode". Det innebär att den kan tro att Du är en till måltid. Jag badade henne och tvättade såret.

Jag fick tipset att ha på Jodpax eller Helosansalva. (Helonsansalva finns i en vanlig mataffär och Jodapax finns på Apoteket). Jag köpte Helosansalva och hade på det. (Båda är bakteriedödande)

Jag gjorde sedan iordning en box med vitt papper. Det är inte bra med tidningspapper då bläcket/trycksvärtan kan komma in i såret. Detta gjorde jag för att hon inte skulle få in smuts i såret (bark).

Jag har nu badat henne varje dag och haft på ny salva. Det läker ganska fort. Men det var ju inte så stort sår. Råttor och kaniner kan göra mycket större skador.

Därför kan det vara bra att avliva musen, råttan, kaninen eller marsvinet innan du ger det till din reptil.

Jag har lärt mig en läxa och kommer framöver vara mer försiktig när jag ger levande.

Avlivningsmetoder och anledning till att ge levande tar jag inte upp här.

Hoppas du lärt dig något!


// Av: Therese Alpstig