Kungsboa (Boa constrictor ssp)

Inledning: Kungsboan är den vanligaste boaormen som finns i fångenskap i Sverige. Det är ingen renrasig boaorm utan ofta en blandning mellan olika imperator och constrictor boor. Så oftast när vi säger kungsboa menar vi denna blandras boa. Annars så pratar man ofta om constrictor (redtail) boor eller imperator boor.

Storlek: En kungsboa blir oftast mellan 180-250cm lång. Det kan variera beroende på vad det är för blandning. Constrictorer blir längre än imperatorer. Men det är ofta svårt att veta då man sällan vet vilka föräldradjuren var. En orm på ca två meter väger omkring fem kilo. Det är värt att tänka på innan man skaffar sig en.

Beteende: Kungsboan är nattaktiv men kan även förflytta sig på dagen för att reglera kroppstemperaturen. Eftersom boan är nattaktiv är det då vid den tiden ormen jagar. Det är därför en bra idée att mata på kvällen då det ökar chansen att ormen äter. Det här betyder också att man inte bör hålla på med ormen nattetid eftersom den jagar på natten. Risken för bett är då större.

Foder och matning: En juvenil´s (unge´s) första måltid består oftast av en råttpinkis. Men den växer fort och måltiderna kommer att växla mellan möss, mindre råttor, råttor, marsvin och tillslut kaniner. Det är bra att veta när man skaffar sig en kungsboa så att man är redo att ge den sån föda. Många tycker kanske att det är hemskt att ge kaniner och marsvin. Då passar det bättre med en mindre orm, kanske en snok. Det bästa är att försöka vänja ormen tidigt vid redan avlivad föda. Dels för att det egentligen är olagligt enligt lag att ge levande och dels för att skaderisken är stor vid matning av levande föda. Ett exempel på detta är Skansens ena gröna anakonda som fick sin buk uppriven av ett marsvin. Ormen fick sys och har fortfarande kvar ärr idag. Så nu mera använder Skansen bara död föda åt ormarna. Det är ett bra sätt att slippa onödiga skador. Maten kan sprayas/pudras med vitaminer och kalk ibland. Men kom ihåg att det kan vara mer farligt att ge för mycket än inget alls. Så läs noga på burken/flaskan för att slippa problem. Många säger att det försvinner vitaminer när födan fryses in. Det stämmer. Det är samma sak med våran mat. Men det är inte så pass mycket att ormen riskerar att få brist på någonting.

Vatten

Vatten ska bytas varje dag. En bra regel är att inte ge din orm en skål med vatten som du själv inte skulle vilja dricka. Det innebär att skålen ska rengöras (antingen varje dag eller mer sällan), kallt vatten ska fyllas på och vattenskålen ska placeras i den kalla delen av terrariet. Det är inte bra om vattenskålen står under/på en värmekälla då bakterier lätt kan bildas i vattnet då det blir varmt. Vissa vitaminer kan droppas i vatten.

Terrariet

Terrariet ska vara lika långt som ormen, lika djupt som halva ormen och lika högt som halva ormen. Men desto större desto bättre. Temperaturen ska vara minst 25 grader på kalla sidan, ca 30 på varma sidan och en solplats med temperatur upp till 37 grader. Det är viktigt att det finns skillnader i temperaturen så att ormen själv kan reglera sin kroppstemperatur. Luftfuktigheten ska ligga mellan 60-80 %. Det beror lite på underart och lokalitet. Man kan skapa en luftfuktighet med hjälp av fogger, regnsystem, akvarie eller en stor balja med vatten. Beroende på storleken på terrariet, materialet det är byggt av, bottenmaterial och inredning, behöver man olika mycket hjälpmedel. En barometer är ett måste för att veta hur hög luftfuktigheten är.

Fortplanting/dvalning: Reptiler är fantastiska djur och vad vore mer fantastiskt än att se din två meters kungsboa föda 40 stycken lika fantastiska ungar? Många vill efter ett par år själva försöka avla fram egna ungar. Har man redan ett par är det inte så svårt men om man inte har det kan det vara svårt nog att få tag på det. En kungsboa hona blir könsmogen runt 3-4 år och vid en längd på 170-200cm. Hanarna blir könsmogna lite tidigare, vid 2-3 år ålder och vid en lite kortare längd, 150cm. Men det beror lite på vad det är för blandning. För som sagt så blir inte imperatorer lika långa och därför blir dom könsmogna vid en kortare längd men därimot så är det samma ålder. Det kan vara en bra idée att dvala ormarna innan parning. Det är viktigt att båda ormarna har en ordentlig fettreserv, speciellt honan. Men beroende på lokalitet så dvalas inte alla boor. Vissa kan para sig utan dvalning.


// Av: Therese Alpstig