Amazon trädboa (Corallus hortulanus)

Corallus Hortulanus (Amazonträdboa)

Introduktion:
Svensk namn: Amazonas trädboa
Latinskt namn: Corallus hortulanus
Ursprung: Södra Centralamerika till norra Sydamerika
Längd: 150-200 cm

Amazonträdboan (Corallus hortulanus) har på senare tid blivit en allt mer populär orm. Detta beror nog på alla dess olika färgvariationer som röda, gula, orange, grå/bruna. Man kan hitta dom både helfärgade eller flerfärgade även kallat "Multicolor". Det finns även en variant som heter Calico. Calico är när djuret har vita pigment/fläckar utspridda på kroppen.

Amazonträdboan lever normalt sätt i regnskogarna i Sydamerika och har ett väldigt stort utbredningsområde. Man finner arten i Guyana, Surinam, French Guiana, Peru, Colombia, Venezuela och sedan Sydost ända ner till Kusten. Man har även stött på Amazonträdboan på torrare marker i Sydöstra Brasilien.

Skötsel:
När det gäller skötsel av Amazonträdboan skall man tänka på att den normalt sett är Regnskogslevande och skall därför hållas varmt och fuktigt. En temperaturgradient på ca: 26-32c och en fuktighet på 60-90% är lagom. Tänk på att när det är hög fuktighet i Terrariet krävs bra ventilation så att luften inte blir stillastående för då kan det börja mögla. Jag duschar mina terrarium ganska rikligt en gång om dagen eller lite mindre och 2 gånger om dagen. Som värmekällor använder jag mig utav en värmeslinga under Terrariet för att få grundtemperaturen på ca: 26-28c och upptill använder jag mig utav en värmelampa där jag får en temperatur på ca 32c vid en gren där ormarna ofta ligger och värmer sig. Som inredning kan man använda sig utav Torvmull/Täckbark, grenar, några växter plast/levande och korkbark eller blomkrukor som gömställen. Glöm inte vattenskålen som det skall bytas vatten i varje dag trots att Amazonträdboan sällan dricker ur vattenskålar utan brukar passa på att dricka från sin egen kropp eller bladen när det har regnat. Vattenskålen skall endå finnas i Terrariet då vissa Amazonträdboor dricker i vattenskål eller vill bada. Att dom badar är sällsynt men det kan hända. Terrariet till en Juvenil räcker det med måtten 30z30x40 (L,B,H). Små Amazonträdboor verkar tycka bättre om mindre burkar än någon stor burk då jag provat båda alternativen och funnit att den Amazonträdboan som har gått i den mindre burken har ätit bättre och haft en bättre avföring. Nu kan detta vara en slump men det är den känsla jag fått att dom känner sig tryggare i mindre utrymmen. Inredningen kan se likadan ut som jag nämnt ovan och det är samma skötsel som gäller för nyfödda/vuxna Amazonträdboor bortsett från matningen. Till vuxna Amazonträdboor är ett lämpligt terrarium ca: 120x60x60cm (L,B,H).

Utfodring:
När det gäller matning till Amazonträdboan skall man tänka på att det är en trädlevande art och har en ganska långsam matsmältning. Till en juvenil/nyfödd Amazonträdboa kan man ge en pinkis/nyfödd mus en gång var 7-10e dag. Sedan får man ju självklart öka bytes storleken vartefter Amazonträdboan växer. En semiadult/halvvuxen Amazonträdboa kan man ge en vuxen mus och adulta/vuxna exemplar 2-3 fullvuxna möss. Dock kan man dra ut lite på matningarna till varannan eller var tredje vecka på vuxna djur. Har man en vuxen hona som man har tänkt att para så kan det vara bra att mata på henne lite extra men inte för mkt heller.Är det något du funderar över så kan du skicka en E-post till mig. Adressen finner du under "Contact" här på sidan.

// Skrivet av: Andreas Hallberg .